DİNMEYEN ACI: SREBRENİTSA

11 Temmuz 1995. Yakın dünya tarihinin en kara günlerinden birisi. Birleşmiş Milletlerin gözetimi ve kontrolü altında bulunan Bosna’nın Srebrenitsa bölgesi, Ratko Miladiç kontrolündeki Sırp birlikler tarafından işgal edildi. Birleşmiş Milletler barış gücü olan Hollanda askeri birliğine sığınan Bosnalı siviller, bir grup Hollandalı asker tarafından Srebrenitsa’yı işgal eden Sırp birliklere teslim edildi. Avrupa’nın ortasında, tüm dünyanın gözü önünde 8372 Müslüman Boşnak, kadın-çocuk ayrımı yapılmadan Sırp birlikler tarafından katledildi, soykırıma uğradı. Başta Birleşmiş Milletler ve uluslararası kuruluşlar olmak üzere, tüm dünyanın seyrettiği bu vahşi katliam; üzerinden 22 yıl geçmesine rağmen hafızalarda ve yüreklerde canlılığını korumaktadır.

Srebrenitsa; insanlığın ve vicdanın sükût ettiği bir soykırımdır. İnsanın en doğal hakkı olan yaşama hakkının soykırım yoluyla yok edildiği bu vahşi katliam, vicdanlarda da derin izler bırakmıştır. Katliam sonrası açılan toplu mezarlara sadece insanlar değil; dünyanın-uluslararası hukukun vurdum duymazlığı ve iki yüzlülüğü de gömülmüştür.Müslüman Bosna halkına reva görülen bu zulüm, her daim hatırlanacak ve unutulmayacaktır.

Bugün Srebrenitsa soykırımının yıl dönümü. Üzerinden 22 yıl geçmesine rağmen yüreklerde bırakmış olduğu sızı halen dahi capcanlı bir şekilde soykırımı hatırlatmaktadır. Müslüman Boşnak halkına uygulanan soykırımı hatırlatmak, hafızalarda canlı tutmak ise bir görevdir. Her ne kadar bugün dahi dünyanın birçok yerinde yaşanan zulüm ve katliamlara dünyanın, uluslararası kuruluşların sessizliği hâkim olsa da; Avrupa’nın ortasında yapılan bu soykırımı hatırlatarak var olan zulüm ve katliamlara karşı da bir farkındalık oluşturulmalıdır.

Srebrenitsa soykırımının yıl dönümünde, soykırıma maruz kalan Müslüman Boşnak halkının acılarını paylaşarak, soykırıma uğrayan Müslüman kardeşlerimize Cenab-ı Hakk’tan rahmet diliyoruz.

                                          

AKMEDRESE EĞİTİM KÜLTÜR DERNEĞİ


1391   11 Temmuz 2017